Blog

BAUMIT VÉKONYVAKOLATOK -VAKOLÁS ÉS VAKOLÓANYAGOK: FALAINK VÉDELMÉBEN -2.RÉSZ

BAUMIT VÉKONYVAKOLATOK -VAKOLÁS ÉS VAKOLÓANYAGOK: FALAINK VÉDELMÉBEN -2.RÉSZ

A vékonyvakolat alapvető jellemzője a vékony felhordhatóság, amit a kisméretű adalékanyag­szemcséknek és a műgyantának, illetve szilikát kötő­anyagnak tudható be. Vékonyvakolatok használata: Fontos tudni, hogy a vékonyvakolatot ugyanolyan alapfelületen visszük fel, mint bármely sima vakolatot, tapadását pedig mélyalapozóval szükséges elősegíteni. A vakolórendszerekről fentebb írtaknak megfelelően a különböző kötőanyagú vékonyvakolatok mindegyikéhez saját alapozó tartozik, amely igazodik a rá kerülő vakolat összetételéhez a legoptimálisabb eredmény érdekében.

Vékonyvakolatok fajtái

A vékonyvakolatok megkülönböztetése a kötőanyagon és az alkalmazott adalékanyagon múlik. Ezen ismérvek alapján a leggyakoribb vékonyvakolatok a szilikátvakolat és a szilikongyanta alapú vékonyvakolat. Nézzük meg ezeket egyenként:

Szilikátvakolatok

A szilikátvakolatok felhasználásra kész, vízüveg kötőanyagú vékonyvakolatok, amelyekkel kapart és dörzsölt kivitelű felületeket lehet kialakítani. A szilikátvakolat kémiai összetétele főként szilikát alapú anyagokból áll, amelyek szilárd kötést és kiváló időjárásállóságot biztosítanak. A szilikátvakolat fő kötőanyaga a kálium-szilikát vagy nátrium-szilikát. Ezek az anyagok reagálnak a falon található ásványi anyagokkal, például a mészszel vagy a kalciummal, és kémiai kötést képeznek a felülettel. A szilikátvakolatban általában finom ásványi töltőanyagokat használnak, például kvarcport, mészport vagy kalcium-karbonátot. Ezek az anyagok segítik a vakolat állagának kialakítását és javítják a felület simaságát. A szilikátvakolatok színezéséhez ásványi pigmenteket használnak. Ezek az ásványi színezékek nagyon tartósak és színállóak, így a vakolat hosszú időn át megőrzi szépségét és színét. A szilikátvakolat kikeveréséhez és feldolgozásához vízre van szükség. A víz reakcióba lép a szilikát alapú kötőanyaggal, és elősegíti a vakolat megkötését. Ezen összetevők kombinációja teszi lehetővé a szilikátvakolatok nagyfokú időjárásállóságát, színállóságát és tartósságát, 5ofággá kimgasl páraáteresztő és víztaszító tulajdonságait. Ezen ami ideálissá teszi őket olyan alkalmazásokhoz, ahol fontos a kiváló minőség és hosszú élettartam

Milyen felületek vakolására lehet alkalmazni

  • mész-, mészcement és cementvakolatra, valamint hő­szigetelő rendszer tapaszrétegére;
  • betonra és egyéb ásványi alapra;
  • régi, jól tapadó ásványi és szilikátfestékre;
  • kőlapra.

Kevésbé alkalmas gipsz vakolatokra, és egyáltalán nem alkalmas műanyag, lakk-, olajos, enyves felületre, diszper­ziós festékre.

 

Szilikongyanta alapú vékonyvakolat

A szilikongyanta alapú vékonyvakolattal is dörzsölt vagy kapart struktúrájú felületek kialakítására van lehetőség, azonban mégis más, mint a szilikátalapú vakolóanyag. A szilikongyanta alapú vakolat fő összetevője a szerves szilikongyanta, amely egy polimer alapú anyag. Ez a gyanta biztosítja a vakolat rugalmasságát és időjárásállóságát. Ezenkívül a vakolatba kvarc- vagy mészkövek kerülhetnek, amelyek textúrát és ásványi összetevőket adnak a vakolatnak. Tartalmazhat továbbá színezőanyagokat is a vakolat, hogy kívánt színét és megjelenését elérje, illetőleg különböző adalékanyagokat is mint például tapadásszabályozókat vagy tartósítószereket, amelyek javítják a vakolat felhasználhatóságát és teljesítményét. A szilikongyanta alapú vakolat rugalmasabb és hajlékonyabb, mint a szilikát alapú vakolat, ami lehetővé teszi annak alkalmazását olyan felületeken is, ahol kisebb mozgások vagy repedések várhatók. Ezen túl általában jobban ellenállnak a nedvességnek és a víznek, mint a szilikát alapú vakolatok, ezért gyakran használják kültéri alkalmazásokra is.

Végigtekintettük a vakolatok és vékonyvakolatok alapvető fajtáit, látható, mennyi féle és fajta anyag közül lehet választani. Amennyiben Ön bizonytalan az Önnek megfelelő vakolóanyagok, vakolórendszer kiválasztásában, forduljon bizalommal a Csöme Kft. munkatársaihoz akár személyes, akár telefonon, de a csomegszigeteles.hu oldalról közvetlenül is megrendelheti. Üzletünkben elérhetőek a BAUMIT vakolóanyagok teljes választéka, melyek között a fentebb felsorolt valamennyi vékonyvakolat számos színcsoportban megtalálható.  

 

Vegyük végig milyen típusú BAUMIT vékonyvakolatok érhetők el a csomeszigetels.hu oldalon!

A BAUMIT DUOTOP AKRIL VÉKONYVAKOLAT – 25 kg-os kiszerelésben, műgyanta kötőanyagú, feldolgozásra kész homlokzati vékonyvakolat. Elsősorban polisztirolos hőszigetelő rendszerekhez alkalmazzák, de felhordható bármilyen alapvakolatra is. Felhordható bármilyen alapvakolatra.

 

UMIT SILIKONTOP SZILIKONGYANTA KÖTŐANYAGÚ VÉKONYVAKOLAT - 25KG

Emelt minőségű, szilikongyanta kötőanyagú, feldolgozásra kész homlokzati vékonyvakolat. Kiváló vízlepergető hatású, jó páraáteresztő és rugalmas. A Star EPS rendszer ideális vakolata, vízlepergető hatás. Ellenáll a szennyeződésnek. Magas páraáteresztő képesség.

 

Baumit Silikattop szilikát vékényvakolat

Ásványi (káli-vízüveg) kötőanyagú, feldolgozásra kész homlokzati vékonyvakolat. Kiváló páraáteresztése és természetes összetevői miatt kifejezetten ajánlott a Star ásványi hőszigetelő rendszerre és a Sanova felújító vakolatokra. Ellenáll a szennyeződéseknek. Felújításokkor jól alkalmazható. Nagyon magas páraáteresztő képesség. Felhordható bármilyen alapvakolatra.

 

NOPORTOP ÖNTISZTULÓ VÉKONYVAKOLAT – 25 Kg-os

Prémium minőségű, természetes módon öntisztuló, jó páraáteresztő és feldolgozásra kész homlokzati vékonyvakolat. Alkalmazásával a homlokzati felületek hosszú ideig tiszták és újszerűek maradnak. Lélegző. Nanokristályos felület. Természetes öntisztuló képesség. Felhordható bármilyen alapvakolatra.

 

AUMIT OPENTOP PÁRAÁTERESZTŐ VÉKONYVAKOLAT – 25 Kg

Kitűnő páraáteresztéssel rendelkező, ásványi kötőanyagú, feldolgozásra kész homlokzati vékonyvakolat, mely elsősorban a Baumit open klímahomlokzat befejező vakolataként került kifejlesztésre. Páraáteresztő. A Baumit Life 654 színében. Kapart és dörzsölt struktúrában. Felhordható bármilyen alapvakolatra.

 

BAUMIT PURATOP PRÉMIUM AKRIL VÉKONYVAKOLAT - 25KG

Prémium minőségű akril vékonyvakolat kézi és gépi feldolgozásra. Nagy ellenálló képességű, víztaszító, magas páraáteresztő képességű, feldolgozásra kész homlokzati vékonyvakolat, intenzív színekhez is. Korlátlan színvilág. Intenzív színekben is. Cool pigment technológia. Felhordható bármilyen alapvakolatra.

 

Blogom végére egy érdekesség! A vakolás technikái valójában új keletűek, a vályog és téglafalakkal együtt terjedt el. De vajon mit használtak korábban a föld és kőfalazatú épületek falainak vakolása helyett?

Az 1800-as években már általános volt Magyarországon is a lakóházak falazatának ún. tapasztása, mint a házépítés fontos befejező munkálata. Célja ugyanaz volt, mint a mai vakolásnak: a falon lévő hézagok, egyenetlenségek eltüntetése és a falak eső, fagy elleni védelme. A tapasztást általában kézzel végezték.  A különböző falazatokat általában 2–3 rétegben kézzel tapasztották. A tapasztás gyakorlatot kívánó munka volt, gyakran ezzel foglalkozó specialisták végezték. A megdolgozott sárba igen finom töreket (porrá őrölt kő)  kevertek. Először a belső falat, majd a külső falat tapasztották. Az első réteg durvább sárból készült, pelyvával, törekkel, sok helyütt lótrágyával keverték a sűrű masszát. Ezt az eljárást nagyolásnak nevezzük. A második és harmadik réteg esetében fokozatosan finomodó pelyvás sarat vagy finom híg agyagot hordtak fel a falfelületre, így tették azt simábbá tétel. A tapasztó anyagot rendszerint kézzel vitték fel a falra, sima lécekkel simították el, s az egyes rétegek között száradási időket hagytak. A kőfalat ritkábban tapasztották sárral, mivel azt tartották róla, hogy hamar lerúgja a sarat.

Előző blogunk BAUMIT VÉKONYVAKOLATOK -VAKOLÁS ÉS VAKOLÓANYAGOK: FALAINK VÉDELMÉBEN-->

olcsobbat.hu argep.hu simplepay_hu_v2