Blog

Baumit vékonyvakolatok -Vakolás és vakolóanyagok: Falaink védelmében.

Baumit vékonyvakolatok -Vakolás és vakolóanyagok: Falaink védelmében.

Mai blogomban egy igen fontos és szerteágazó világba kalauzollak Titeket, a vakolatok világába! Áttekintjük mi is az a vakolat, miből készül, milyen fajtái vannak. Külön kitérek a vakolat egy fajtájára, a vékonyvakolatra.

Az építkezés és felújítás fontos lépése a falak burkolása és díszítése, nyugodtan kimondhatjuk: a vakolás kőművesmunka egyik legmunkaigényesebb része. Óvatos becslés szerint az építkezésre fordított kőművesmunka összidejének 20 %-át teszi ki, míg például a falazás csak 7%-ot!

A falak felülete meghatározza egy hely hangulatát és karakterét, ezért fontos, hogy megfelelően válasszuk meg a burkolatokat és bevonatokat. A vakolatok ebben a folyamatban kulcsfontosságú szerepet játszanak, hiszen nemcsak a falak simaságát és egyenletességét biztosítják, hanem lehetőséget nyújtanak a kreativitás kibontakozására is, megadják az épület külső és belső arculatát, továbbá jelentős védelmi funkciót is ellátnak hőszigetelő, vízszigetelő tulajdonságaik révén.

 

Mi az a vakolat?

Szakszerű definíció alapján a vakolat habarcs anyagú felületi bevonat, amely nedves eljárással készül a falak, mennyezetek bevonása céljából. Funkciója elsősorban a falak védelme a külső behatásokkal – eső, nap, fagy stb. - szemben, ezen túlmenően felületi egyenletlenségek elrejtése, továbbá aljazként szolgálnak a festéseknek, burkolatoknak. Speciális hőszigetelő, vízzáró vakolatok használata pedig az eddigieken túlmenően speciális védelmi funkcióval is felruházza a vakolatot. A vakolóanyagot a falak külső felületére (kültéri vakolóanyag) és belső felületére (beltéri vakolóanyag) vihető fel.

 

Miből áll a vakolat?

A vakolóhabarcs kötőanyagból, vízből, adalékanyagokból és egyéb kiegészítő adalékszerek keverékéből áll, megkülönböztetésük alapja is ez: az alkalmazott kötőanyag alapján a mészhabarcs, cementhabarcs, gipszhabarcs, agyaghabarcs (vályogházaknál), továbbá műgyanta (szilikon) és vízüveg (szilikát) alapú vékonyvakolatokat lehet megvásárolni.  A vakolóhabarcsokat általában zsákos száraz­habarcs formájában árulják, gyárilag előkeverten, a szükséges kötő- és adalékanyagokat, illet­ve tulajdonságjavító adalékokat tartalmazó keverék formájában. Közvetlenül a felhasználás előtt tiszta víz adagolásával keverik a szükséges habarcsot. Másik formája az előre bekevert, pasztaszerű vékonyvakolatok, amikor a kiválasztott szín alapján előre összekeverik és vödrös kiszerelésben vásárolható meg az üzletekben. Az felhasználás semmit sem kell hozzáadni, viszont fontos az anyag átkeverése, azt követően felhordható.

 

Hány rétegben vakoljunk?

A külső homlokzatvakolatokat általában két rétegben kell készíteni: egy alsó alap­vakolat, valamint fedő- (felületképző) vakolat. A fedővakolat többféle legyen: felületképző vakolatok; vastag és vékony rétegű nemesvakolatok; műgyanta (szilikon) alapú és víz­üveg alapú (szilikát) vékonyvakolatok.

A felületképző vako­latok felületi struktúrája alapján létezik festett, kőporos fröcskölt, dörzsölt, érdesített vakolat.

Fontos megjegyezni, hogy fedővakolatként általában nemesva­kolatokat alkalmaznak, ami az alapvakolatra fel­hordott vékony (5-8 mm) színvakolat. Álta­lában kész szárazhabarcsként kerülnek forgalomba, külön blogbejegyzésben fogok írni róla.

 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő vakolóanyagot?

A vakoláshoz szükséges vakolóhabarcs fajtája, annak összetétele valamint a felviteli technikája mindig a vakolandó épület/fal anyaga, rendeltetése, elhelyezkedése, a környezeti hatások az egyedi igények és követelmények figyelembe­vételével kerül meghatározásra. A vakolás előtt a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében minden esetben tisztázni kell a vakolandó felület és a vakolóhabarcs anyagának összeférhetőségét.

Fontos szempont, hogy külső vakolóanyagként csak mész­cement vagy műanyag bázisú habarcsok alkalmazhatók, mivel ezen anyagok alkalmasak a külső vakolattal szembeni elvárásoknak: nagy tapadószilárdság, kis vízfelvétel.

 

Vakolat és vékonyvakolat: Ez két különböző dolog?

A vakolat és a vékonyvakolat két olyan építőanyag, amelyeknek közös a céljuk - a falak felületének javítása, díszítése vagy védelme. Habár mindkettő hasonló funkciókat lát el, különbségeik vannak a felhasználás, az alkalmazott rétegvastagság, valamint az anyagösszetétel tekintetében.

A sima vakolat egy általánosabb fogalom, amelyet a falak kiegyenlítésére, simítására és védelmére alkalmaznak. A vakolat vastagabb rétegű, mint a vékonyvakolat, és gyakran használják külső falakon is főleg ott ahol a falakat ki kell tölteni vagy egyenetlenségeket kell kiegyenlíteni vagy fontos az időjárás elleni védelem. A vakolat mész, gipsz, cement vagy műgyanta alapú . A vékonyvakolat egy speciális vakolatfajta, amely vékony, általában csak néhány milliméter vastagságú rétegben kerül felhordásra a falakra. Míg a hagyományos vakolat vastagabb rétegekben alkalmazzák, addig a vékonyvakolat vékony, sík és sima felületet hoz létre. A vékonyvakolatok díszítésre, textúrázásra, festésre és más dekoratív technikákra is alkalmasak. Ezek a vakolatok gyakran különleges anyagokból készülnek, mint például mész, gipsz, műgyanta vagy akril alapú anyagok. A vékonyvakolatok finomabb megjelenést és részleteket tesznek lehetővé, amelyek ideálisak beltéri felhasználásra, például nappalikban, hálószobákban vagy éttermekben.

 

Ma már jelentős mértékben megkönnyíti mindenki munkáját és az építkezés tervezését is, hogy a vakolatgyártók legtöbbje komplett rendszereket forgalmaznak, így akár egyetleg gyártónál elérhető az összes alapanyag (pl. alapvakolat, mélyalapozó, vékonyvakolat stb.)

Előző blogunk ENERGIAHATÉKONYSÁG, TAKARÉKOSSÁG ÉS MELEG: A ,HUNGAROCELL' HŐSZIGETELÉSRŐL!-->

olcsobbat.hu argep.hu simplepay_hu_v2