Blog

Energiahatékonyság, takarékosság és meleg: A ,Hungarocell' hőszigetelésről!

Energiahatékonyság, takarékosság és meleg: A ,Hungarocell' hőszigetelésről!

Hungarocell vagy kőzetgyapot? A mai blogunkban ismét egy érdekes építőanyagot mutatok be, amit bátran kijelenthetünk, mindenki ismer: a hungarocellt. Nézzük meg, honnan ered ez az érdekes anyag, milyen előnyökkel jár a használata? Mikor érdemes ezt választanunk? Miben jobb vagy rosszabb, mint a kőzetgyapot?

Egy kis hungarocell-történelem: Már az elnevezés is elgondolkodtató- hungarocell-, talán valami hungarikumról van szó?

Eredetileg Otto Bayer német vegyész volt az, aki az 1930-as években felfedezte az expandált polisztirol habot (EPS). A történet szerint egy német vegyipari vállalat mérnökeként dolgozott, miközben egy kísérlet során véletlenül fedezte fel az expandált polisztirol habot. A kísérlet során Bayer és csapata egyes vegyszerek és anyagok kombinációját tesztelte, és az egyik próba során egy polisztirol és egy propilén-oxid vegyület reakciója következtében az anyag hirtelen kifejtett egyes tulajdonságai megváltoztak. A kapott hab rendkívül könnyű volt, ugyanakkor szilárd és hőszigetelő képességei is kiemelkedőek voltak. Ez az esemény indította el az expandált polisztirol hab (EPS) kereskedelmi gyártását, elterjedését forradalmasítva a hőszigetelést. A "Hungarocell" egy védjegyelt elnevezés, amely eredetileg egy konkrét gyártó által előállított expandált polisztirol hab (EPS) termékre utalt, azonban a későbbiekben ez az elnevezés elterjedt a magyar köznyelvben, és mára már gyakorlatilag általában véve az összes EPS terméket alatta értjük, tehát bármely gyártó bármely EPS termékét.

 

Mi is ez az anyag? Mitől különleges? Miért jó szigetelő?

A hungarocell, vagy más néven expandált polisztirol hab (EPS), kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, ami kémiai és fizikai jellemzőiből ered. Az EPS egy könnyű, habosított műanyag, amelyet hő és gáz segítségével állítanak elő a polisztirol (műanyag egy fajtája, amely könnyen alakítható) granulátumokból. Maga az anyag könnyűsúlyú polisztirol hab néven ismert, a köznyelvben gyakran találkozhatunk más elnevezésekkel is, például "EPS" (expandált polisztirol hab) vagy "Styrofoam". A hab szerkezete nagyrészt levegőből áll, amelyet a polisztirol gyártásakor alkalmazott gázok segítségével zárnak be a habmátrixba. Ez az üreges, zárt cellastruktúra rendkívül hatékony hőszigetelővé teszi a hungarocellt.Kémiai szempontból a polisztirol hab (EPS) molekuláinak kémiai szerkezete lehetővé teszi a hőtovábbítás hatékony blokkolását. A benzolgyűrűk és a szénhidrogénláncok közötti kötések alacsony hővezetéssel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy a hőenergia nehezen tud áthaladni rajtuk. Emellett a zárt cellastruktúra és a levegőtartalmú üregek szintén gátolják a hő mozgását, mivel a levegő rossz hővezető. Ezek a láncok szilárd és tartós szerkezetet hoznak létre, amelyek között nagy számban találhatóak üregek és pórusok. Ezek az üregek és pórusok nagy részben levegővel vannak kitöltve, ami kiváló hőszigetelőképességet eredményez.

Összességében a hungarocell kiváló hőszigetelő képességét a polisztirol hab kémiai szerkezete és a zárt cellastruktúra levegővel töltött üregei együttesen biztosítják. Ez a tulajdonság nagymértékben hozzájárul az épületek hőveszteségének csökkentéséhez és az energiahatékonyság növeléséhez.

Felhasználási területei: A hungarocell sokoldalú használatot biztosít az építőiparban.

A falak, padlók és tetők szigetelése mellett számos más területen is alkalmazzák, mint például hangszigetelés, csomagolás és művészeti projektek.

A hungarocell számos felhasználási területen alkalmazható az építőipartól kezdve a csomagolásig és az ipari felhasználásig. Néhány főbb felhasználási területe:

 1. Építőipar: A hungarocell széles körben használják az épületek hőszigetelésére. Falak, padlók, tetők szigetelésére is alkalmazzák.
 2. Hangszigetelés: A hungarocell kiváló hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, ezért gyakran használják zajcsökkentésre az épületekben.
 3. Csomagolás: Az expandált polisztirol hab könnyűsúlyú és tartós szerkezete miatt ideális anyag csomagolási célokra. Törékeny tárgyak, elektronikai eszközök és élelmiszerek védelmére használják.
 4. Ipari felhasználás: Az EPS-t számos ipari folyamatban használják, például prototípusok gyártásához, formázáshoz és ütközőként vagy csillapítóként a gépekben.
 5. Művészeti és kézműves projektek: Könnyűsége és formázhatósága miatt a hungarocell népszerű anyag művészeti és kézműves projektekhez, például szobrokhoz, díszekhez és modellkészítéshez.

Előnyei, hátrányai: Előnyei közé tartozik a kiváló hőszigetelés, a könnyű kezelhetőség és alacsony súly, valamint a tartósság és ellenálló képesség a nedvességgel és rovarokkal szemben. Ugyanakkor fontos megjegyezni néhány hátrányát is, mint például a tűzveszélyesség és az UV-sugárzásnak való érzékenység, ezért megfelelő védőbevonat szükséges a hosszú távú védelem érdekében. Fontos megjegezni továbbá, hogy pont az előnyként felhozott tartósságából ered a hátránya is: nehezen lebomló anyag, így a hulladékkezelés és a környezeti terhelés kapcsán többször érte már kritika- azonban megfelelő infrastruktúra rendelkezésre állása esetén újrahasznosítható.

Vannak olyan esetek, amikor más szigetelőanyagoknál célszerűbb a hungarocell használata. Melyek ezek:

 1. Könnyűsúlyú szerkezetek: A hungarocell rendkívül könnyű anyag, így ideális választás olyan szerkezeteknél, ahol a túlzott súlyt minimalizálni kell, például könnyűszerkezetes házaknál vagy tetőszerkezeteknél.
 2. Nedvességállóság: A hungarocell zárt cellastruktúrája miatt ellenáll a nedvességnek és penésznek, ezért nedves környezetben vagy olyan helyeken, ahol a nedvesség problémát okozhat, például alagsorok vagy pincék szigetelésénél is hatékony lehet.
 3. Hangszigetelés: A hungarocell kiváló hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, ezért zajcsökkentésre váró épületekben vagy helyiségekben ajánlott lehet.
 4. Költség-hatékonyság: A hungarocell viszonylag alacsony költséggel állítható elő, és az anyag magas szigetelőképessége miatt hosszú távon is jelentős energia- és költségmegtakarítást eredményezhet, így minden olyan esetben előtérbe kerülhet, amikor fontos szempont a kivitelezés összköltsége.

Hogyan kell használni? A hungarocell szigetelés menete.

 1. Előkészítés és tervezés: Az első lépés az épület alapos előkészítése és a szigetelés tervezése. Fontos megfontolni az épület jellemzőit, a szükséges szigetelő vastagságot és az alkalmazandó technikát. Elmaradhatatlan továbbá az épület állványozása.
 2. Felület előkészítése: A szigetelendő felületet meg kell tisztítani és megfelelően előkészíteni. Ez lehet festett falak csiszolása, por és szennyeződések eltávolítása vagy más felületkezelési eljárások, esetleg hibák kijavítása.
 3. Ragasztóanyag felvitele: A hungarocell lapokat általában speciális ragasztóanyaggal rögzítik a felületre. A ragasztót egyenletesen kell felvinni a lapok hátoldalára, majd a megfelelő helyre kell helyezni őket.
 4. Lapok rögzítése: A ragasztott hungarocell lapokat dübelezéssel rögzítik a felülethez. Ezek a kapcsok biztosítják a lapok stabil rögzítését és egyenletes felületet alkotnak. Ezt követően az élvédők felhelyezése következik.
 5. Üvegszövet háló elhelyezése: Ennek alapvető funkciója a felület ellenállóbbá tétele, a hálózást követően a felület jobban elbírja a fizikai behatásokat. A háló segít megelőzni a repedések kialakulását, vagy a már megrepedezett felületek javításánál is alkalmazható. Használata segít a simább, egyenletesebb felület kialakításában is.
 6. Glettelés, csatlakozások és hézagok kitöltése: A lapok közötti hézagokat és csatlakozások kitöltése.
 7. Befejezés: A hungarocell szigetelés befejezése után általában végső befejező réteg kerül felvitelezésre, például vakolat, festék vagy más bevonat.

 

Egy fontos kérdés, amit sokan feltesznek: Kőzetgyapot vagy hungarocell?

A kőzetgyapot és a hungarocell- mindkettő hatékony szigetelőanyag lehet az épületek számára, és mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai. A választás mindig attól függ, hogy az adott projektben melyik anyag tulajdonságai felelnek meg leginkább az adott követelményeknek. Néhány összehasonlító szempont:

 1. Hőszigetelő tulajdonságok: Mindkét anyag kiváló hőszigetelő képességgel rendelkezik. A kőzetgyapot és a hungarocell is hatékonyan képes csökkenteni az energiaátvitelt az épületben, így hozzájárulva a fűtési és hűtési költségek csökkentéséhez, azonban a számadatok azt mutatják, hogy ugyanolyan vastagság esetén a kőzetgyapot hőszigetelési képessége 10 %-kal jobb. Ugyanakkor kicsivel vastagabb hungarocell réteg felvitelével ezt az eltérést akár nullára is csökkenthetjük.
 2. Költség: Általában a hungarocell olcsóbb, mint a kőzetgyapot, ezért ha a költség fontos tényező, a hungarocell lehet a jobb választás. Fontos továbbá, hogy a kőzetgyapot sokkal nehezebb anyag, ezért a hungarocellnál szereléskor alkalmazott műanyag dübelek helyett a jóval drágább fém dübel használható, továbbá a felvitelkor szükséges ragasztóigény kőzetgyapot esetén a duplája is lehet.
 3. Páraáteresztés: Ebben a kategóráiban a kőzetgyapot az abszolút győztes, azonban tudni kell, hogy a lakások páratartalmát alapvetően nem a szigetelés dönti el, pusztán annyit jelent, hogy a hungarocellnél több párát képes átengedni, ezáltal gátolhatja a penészesedést, vizesedést.
 4. 3. Tűzállóság: A kőzetgyapot a győztese ennek a kategóriának is, mivel gyakorlatilag éghetetlen anyag ellentétben a hungarocellel. A kőzetgyapot tűzvédelmi besorolása A kategória, a Hungarocellé E kategória. Ezért ha a tűzállóság fontos szempont, például olyan épületek esetén, ahol nagyobb tűzveszély lehet jelen, a kőzetgyapot lehet a jobb választás.
 5. 4. Környezeti hatások: A kőzetgyapot természetes anyagból, például bazalt vagy üvegszálas alapanyagokból készül, míg a hungarocell műanyag alapú anyag. Ezért a kőzetgyapot lehet a környezetbarátabb választás azok számára, akiknek fontos a fenntarthatóság.
 6. 5. Hangszigetelés: Mindkét anyag jó hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, de a kőzetgyapot szálas anyagszerkezeténél fogva lényegesen hatékonyabb a hangelnyelésben, a hungarocell csak vastagabb felvitel esetén tompítja a hanghatásokat.

 

Egy érdekesség a blogom végére! Fentebb már említettem, hogy az EPS hátránya a nehezen történő lebomlás, és a drága újrahasznosíthatóság. Egy 2022-ben közzétett kutatási eredmény szerint a lisztkukacokat felhasználva lehetséges az EPS lebontása. A vizsgálat megállapította, hogy az elfogyasztott polisztirol 24 órán belül lebomlott a lárvák belében, ráadásul a hungarocell-táplálékkal etetve a lárvák egy hónapon át ugyanúgy éltek, mint azok, amelyeket normál táplálékkal (korpával) etettek.  A Stanford Egyetem kutatói tovább folytatták a vizsgálatokat, és rájöttek, hogy a lárvák beleiben élő mikroorganizmusok az emésztési folyamat során biológiailag is lebontják a műanyagot. Ez azért nagyon fontos felfedezés, mert egészen eddig úgy vélték, hogy a polisztirol biológiai lebontása nem lehetséges. A kutatások e témában jelenleg is zajlanak.

Amennyiben Ön is tervbe vette házának szigetelését, úgy látogasson el a csomeszigeteles.hu oldalra, ahol szigetelőanyagok széles választéka áll rendelkezésére, kedvére válogathat, rendelhet. A hungarocell valamint a kőzetgyapot, üveggyapot szigetelőanyagon túl megtalálja a kivitelezéshez szükséges valamennyi szükséges kelléket, így üvegszövet hálók, dübelek, polisztirol ragasztóink közül is válogathat. Amennyiben tanácstalan, hogy melyik típusú szigetelés lenne az Ön igényeink leginkább megfelelő, úgy térjen be üzletünkbe, ahol munkatársaink segítenek!

Előző blogunk EPS RAGASZTÓ: ZSINDELYALÁTÉTLEMEZ: A ZSINDELYEZÉS ALAPJA-->

olcsobbat.hu argep.hu simplepay_hu_v2