Blog

Spórolás felsőfokon - avagy miért szükséges hőszigetelnünk?

Spórolás felsőfokon - avagy miért szükséges hőszigetelnünk?

Az energiahatékonyság és az épületek hőszigetelése között szoros összefüggés van, és mindkettő kulcsfontosságú szerepet játszik az épületek fenntarthatóságában és a környezeti hatások csökkentésében. De miért olyan fontos ez az összefüggés, és milyen előnyökkel jár az épületek hőszigetelése? Erről szól mostani blogbejegyzésem!

Az energiahatékonyság azt jelenti, hogy az épületben található fogyasztó berendezések kevesebb energiát fogyasztanak működésük során, míg a hőszigetelés a hőveszteség csökkentését célozza meg az épületekben. Tehát a két fogalom szorosan összefügg, mivel az energiahatékonyság növelése általában magában foglalja az épületek hatékonyabb hőszigetelését is, sőt, az egyik legfontosabb eszköze. Az épületek hőszigetelése csökkenti a hőkibocsátást és az energiaveszteséget, ami kevesebb energiaszámlát eredményez ráadásul csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Nézzük meg, milyen eredmény érhető hőszigetelésünk kivitelezésével, vagy régi kevésbé korszerű szigetelésünk felújításával:

Költségmegtakarítás: Talán a legfontosabb, minden embert érintő kérdés a havonta fűtésre fordított összeg nagysága. Az energiahatékony épületek hőszigetelése jelentősen csökkentheti az energiafogyasztást, ami hosszú távon jelentős megtakarítást eredményezhet az energiaszámlákon. Egy jól megválasztott és kivitelezett hőszigetelés jelentősen csökkentheti az energiaszámlát, bár az összeg függ az épület típusától, méretétől, az energiaáraktól, és más tényezőktől is. Általánosságban azonban a jó hőszigetelésű épületeknek akár 20-30% -kal is csökkenhet az energiafogyasztása azáltal, hogy kevesebb energiát igényelnek a fűtésre és a hűtésre. Ennek oka az, hogy a hőveszteség csökken, mivel az épület falai, padlója és tetőtere zárva vannak, és kevesebb hő távozik kifelé. Ez azt jelenti, hogy télen a fűtési rendszerek kevesebb energiát igényelnek a helyiségek melegének fenntartásához, míg nyáron a klímaberendezések kevesebb energiát fognak használni a belső hőmérséklet lehűtéséhez.

Komfort és jólét: Biztos sokan fel tudnak idézni magukban olyan emléket, amikor huzatos, rossz szigetelésű lakásban  érezhető volt a lakás egyes pontjain a hőmérsékletkülönbség, ami valljuk be: nem kellemes érzés, főleg ha ilyen  helyen kell nyugovóra hajtanunk fejünket. A hatékony hőszigetelés megakadályozza a hideg levegő beáramlását télen és a meleg levegő kiszökését nyáron, így kellemesebb belső környezetet teremtve, egyenletes hőmérsékletet teremt az épületben, növelvén  a lakók kényelmét

Környezetvédelem: Az energiahatékonyság növelése és az energiafogyasztás csökkentése segít csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását és hozzájárul a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

Ingatlanérték-növekedés:  Ugyancsak nem elhanyagolható körülmény a szigeteléssel érintett ingatlan értékének jelentős megnövekedése, melyet az elmúlt években Magyarországon bekövetkezett rezsi ár növekedést követő ingatlanpiaci átrendeződés egyértelműen igazol. Az áremelkedést követő évben a korszerű fűtéssel és hőszigeteléssel rendelkező ingatlanok vételára egyértelmű növekedésnek indult, míg a korszerűtlen fűtéssel, hőszigeteléssel nem vagy nem kielégítően rendelkező ingatlanok ára pedig stagnálni, majd csökkeni kezdett.   Az energiahatékony épületek magasabb ingatlanértéket képviselnek, mivel a vásárlók hajlandóak többet fizetni az alacsonyabb energiafogyasztás és a fenntarthatóság érdekében. Kijelenthetjük, hogy a hőszigetelés minden esetben hosszú távú, megtérülő befektetés.

Mindezek alapján érdemes megterveznünk és elgondolkodnunk lakóingatlanunk hőszigetelésén, vagy hőszigetelésének korszerűsítésén! A csomegszigeteles.hu oldalon szigetelőanyagaink széles választékából válogathat, és rendelhet. Amennyiben bizonytalan abban, hogy melyik szigetelési rendszer lenne az Ön esetében a legoptimálisabb, úgy térjen be üzletünkbe ahol munkatársaink segítenek, vagy kérje Önnek szóló ajánlatunkat a csomeszigetelés.hu/ajanlatkeres oldalon.

Egy rövid érdekességgel zárom blogbejegyzésemet!  Tudta Ön, hogy az egyik leghatékonyabb, épületek hőszigetelésére is szolgáló hőszigetelő anyag a szigetelő hab - poliuretán hab: közismert nevén : Purhab - melyet az 1940-es években fejlesztették ki az amerikai űrkutatási program keretében, az űrhajók belső részeinek szigetelésére. Ennek az volt az oka, hogy a poliuretán hab kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, könnyű, rugalmas anyag, ami ideális a szűkös űrhajókban való használatra. Az űrhajók szigetelésében történő sikeres alkalmazása után a poliuretán hab hamarosan más ipari területeken is elterjedt, beleértve az építőipart is. A poliuretán hab hőszigetelési alkalmazása az űrkutatásból származó innováció egyik remek példája, és ma már széles körben használják az épületek hőszigetelésére.

Előző blogunk CSALÁDI HÁZAK HŐSZIGETELÉSE: AZ ÖN ÚTMUTATÓJA A HATÉKONY SZIGETELÉSHEZ -->

olcsobbat.hu argep.hu simplepay_hu_v2