Ajánlatkérés - Csöme Szigetelés

Homlokzati hőszigetelés! Mennyibe kerül szigetelni a házat?

2023.06.21 15:23
Homlokzati hőszigetelés! Mennyibe kerül szigetelni a házat?

A Homlokzati hőszigetelés nem csak egy divatos kifejezés a lakásfelújítási projektek között. Valójában egy hatékony és gazdaságos módszer arra, hogy otthonodat kényelmesebbé és energiatakarékosabbá tegye. Előnyei számosak, kezdve a megnövelt hőkomforttal és a fűtési-költések jelentős csökkentésével. Az első és legfontosabb előnye, hogy a homlokzati hőszigetelés hatékonyan meggátolja a hő áramlását az épület falain keresztül. Ez azt jelenti, hogy télen az otthon melegebb lesz, mivel az épület belsejében a hőszigetelés megakadályozza a hőveszteséget, és nyáron pedig hűvösebb marad, mivel a hő bejutását is megakadályozza.

Homlokzati hőszigetelő anyagok fajtái

Ha a homlokzati hőszigetelésről van szó, többféle szigetelőanyag is elérhető a piacon. Az egyik leggyakrabban használt anyag az EPS (,,habosított polisztirol”), mint például a FIM IZOSTIR EPS 80 és EPS 100. A 80 kPa nyomószilárdságú EPS 80-at jellemzően homlokzati szigetelésre használják, míg az EPS 100-at 100 kPa nyomószilárdsággal más alkalmazásokhoz (pl: aljzatbeton szigetelés). A habosított polisztirol költséghatékony és hatékony szigetelőanyag, amely könnyen beépíthető és használható épületek külső hőszigetelésére.

A homlokzati szigeteléshez használt másik szigetelőanyag típus az XPS (extrudált polisztirol), például az EDILTEC X-Foam 300. Az XPS egy zártcellás hab szigetelőanyag, amely nedvességálló és nagy nyomószilárdságú, ezért ideális felhasználásra. alapozásban éslábazatszigetelésben. Az XPS-t gyakran használják a külső homlokzat lábazati szigetelésére is, az EPS 80 mellett. Az XPS szigetelés ára jellemzően 1600-6000 Ft/m2 között mozog.

A vakolható kőzetgyapot, mint például a Petralana vagy Paroc, egy másik típusú szigetelőanyag, amely homlokzatszigetelésre használható. A kőzetgyapot nem éghető, hő- és hangszigetelő, hangelnyelő anyag, mely családi házak, ipari létesítmények, középületek külső falainak vakolható szigetelésére ajánlott. A kőzetgyapot szigetelés költsége 2700-6000 Ft/m-től ablakkeretek szigetelésénél 3000-5500 Ft/m2 homlokzatszigetelésig terjed. A hőszigetelés költsége számos tényezőtől függ, beleértve a felhasznált anyag típusát, a munkadíjakat és az egyéb kapcsolódó költségeket.

A homlokzati hőszigetelés költségét befolyásoló tényezők

A homlokzati hőszigetelés költségét több tényező is befolyásolja, többek között a felhasznált szigetelőanyag típusa, a ház mérete, illetve a lakástulajdonos konkrét igényei. A szigetelőanyagok költsége nagyon változatos lehet, négyzetméterenként 3000-12000 forint között mozog. Magyarországon a leggyakrabban használt szigetelőanyag a polisztirolhab (EPS), amely megfizethető és jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Ezenkívül a munka költsége jelentős tényező a homlokzati szigetelés teljes költségének meghatározásában. A munkaerőköltség három alapvető és két extra, jól körülhatárolható részre osztható. Így a homlokzati hőszigetelés költsége összetett számítás, amely több tényező figyelembevételét igényli.

A ház mérete egy másik fontos tényező, amely befolyásolja a homlokzati hőszigetelés költségeit. Minél nagyobb a ház, annál több szigetelőanyagra és munkaerőre lesz szükség, ami jelentősen megnövelheti a projekt költségeit. Ezenkívül a háztulajdonos speciális igényei, például a kívánt szigetelési szint vagy a befejezés típusa szintén befolyásolhatják a projekt költségeit. Például a színvakolt homlokzati szigetelés költsége 2500-9500 Ft/négyzetméter, míg a rendszerű homlokzatszigetelés 2800-3800 Ft/négyzetméter költsége. A homlokzati hőszigetelés költségének becslésénél tehát fontos mindezeket a tényezőket figyelembe venni.

A kezdeti költség ellenére a homlokzati hőszigetelés hosszú távon jelentős megtakarítást jelenthet. A megtérülési rátát tekintve a szigetelés meglehetősen magas helyezést érhet el még új építésű és kész házak esetében is. Ezenkívül a hőszigetelés javíthatja az otthon energiahatékonyságát, ami idővel alacsonyabb fűtési és hűtési költségeket eredményez. Az ingatlan homlokzati hőszigetelése kulcskérdés, nem csak a hideg hónapokban vagy a fűtési szezonban, hanem nyáron is, amikor is segíthet a belső tér hűvösségében. Így bár a homlokzati hőszigetelés költsége kezdetben magasnak tűnik, a hosszú távú előnyök és megtakarítások sok lakástulajdonos számára megtérülő befektetést jelentenek.

Költség összehasonlításának összetettsége

A homlokzati hőszigetelés költsége számos tényezőtől függően változhat, beleértve a felhasznált szigetelőanyag típusát és a projekt méretét. Például a Fim Izostir EPS szigetelés költsége 2000-5500 Ft/m2, míg az XPS Ediltec szigetelésé 3000-10 000 Ft/m2 között mozog. Fontos megjegyezni, hogy ezek a költségek csak az anyagot jelentik, és nem tartalmazzák a munkadíjakat, amelyek a projekt összetettségétől függően is változhatnak. Emellett az ablakkeretek szigetelésének költsége 1000-1500 Ft/m között mozoghat a felhasznált szigetelőanyag típusától függően.

A homlokzati hőszigetelések egyik legelterjedtebb szigetelőanyaga a polisztirol. A polisztirol szigetelés költsége a felhasznált anyag vastagságától és minőségétől függően változhat. Például az ablakkeretek polisztirol szigetelésének költsége 1000-1500 Ft/m között mozog. A családi ház szigetelési költsége azonban 3-12 000 Ft/nm között mozog, az üveggyapot szigetelése átlagosan 5000 Ft/nm. A kőzetgyapot szálakból készült Kőzetgyapot Paroc/Petralana szigetelés költsége viszont 3000-5500 Ft/m2 között mozog. Ez a fajta szigetelés nem éghető, hő- és hangszigetelő, valamint hangelnyelő, élettartama hosszabb lehet, mint más típusú szigetelőanyagok.

A homlokzati hőszigetelés összköltsége szempontjából fontos figyelembe venni a szigetelés hosszú távú előnyeit. A lakások szigetelése jelentős energiamegtakarítást és idővel a fűtési és hűtési költségek csökkenését eredményezheti. Noha a szigetelés kezdeti költsége magasnak tűnhet, ennek a befektetésnek a megtérülési rátája jelentős lehet, és egyes lakástulajdonosok már néhány éven belül megtérülnek a befektetésben. Ezenkívül fontos figyelembe venni a szigetelés lehetséges környezeti előnyeit, például a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését és az általános energiahatékonyság javítását. Mivel az energiaköltségek folyamatosan emelkednek, a jó minőségű szigetelésbe való befektetés bölcs pénzügyi döntés lehet a lakástulajdonosok számára.

Ha felkeltettük érdeklődésedet a Homlokzati hőszigetelés iránt, és szeretnéd otthonodat energiatakarékosabbá és kényelmesebbé tenni, ne habozz! Kérj egyedi, kedvezményes árajánlatot már ma!

Előző blogunk FÖDÉM SZIGETLELÉS - PADLÁS SZIGETELÉS? -->

olcsobbat.hu argep.hu simplepay_hu_v2